Hlavná stránka » Na Srí Lanke neplatí známe porekadlo, že dobrého nepáli. Tamojšie jedlo neuhasíte ani vodou.
Srí Lanka

Na Srí Lanke neplatí známe porekadlo, že dobrého nepáli. Tamojšie jedlo neuhasíte ani vodou.

Aké najpálivejšie jedlo ste kedy zjedli? Na Srí Lanke na neho budete s láskou spomínať. Nejde o to, či je tamojšie jedlo štipľavé, ale ako veľmi. O škále môžete premýšľať, kým si budete jazyk máčať v jogurte, alebo zajedať ryžou. Voda ten oheň v ústach výnimočne neuhasí. Akonáhle ale prekonáte počiatočný šok, srílanske jedlo si zamilujete.

Curry, curry a zase curry

Najtypickejším pokrmom je rice & curry čiže ryža a kari. Ryža sa od tej, ktorú poznáme, toľko nelíši, ale kari nie je žlté korenie s vôňou ďalekej Indie. Na Srí Lanke sa tak označuje pikantná zelenina, mäso alebo ryby podávané v malých mištičkách či naservírované na jednom tanieri práve s bielou ryžou. Prílohou bývajú aj ryžové rezance, často vo vyprážanej úprave. Väčšinou nechýba ani porcia uvarenej šošovice, ako inak než s ostrým korením.

Ryža a kari je najtypickejším pokrmom na Srí Lanke. Bravčové alebo hovädzie mäso k nemu však nečakajte. Najčastejšie sa podáva kuracie a tiež všadeprítomné rybie mäso.

Stupeň pikantnosti je pre turistov väčšinou mimo ich doterajšie skúsenosti, a tak sa odporúča, aby ste si v reštaurácii v prvých dňoch pobytu výslovne objednali “no spicy”, v preklade “nepálivé”. To znamená, že na stôl dostanete jedlo dostatočne pikantné, aby to vaše chuťové poháriky dokázali zniesť.

Ak zatúžite na Srí Lanke po poriadnom steaku, máte smolu. K ryži a kari sa najčastejšie podáva kurča, potom kurča … a nakoniec zase kurča. Pravda, významnú časť jedálnička tunajších obyvateľov tvoria aj ryby a morské plody. Vďaka tomu, že Srí Lanka je pomerne malý ostrov, vždy ich nájdete čerstvé. Ako dezert si môžete dať sladký chlieb, mliečny puding alebo ryžu varenú v mlieku. Pri výbere pečiva si ale dávajte dobrý pozor, často je plnené pikantnou náplňou.

Na Srí Lanke prevádzkujú veľmi neobvyklý spôsob rybárčenia. Miestni sa do mora vydávajú na vysokých chodúľoch, pretože na brehoch už býva príliš tesno.

Na príbor zabudnite

Jedlo sa je na Srí Lanke rukami. Prstami najskôr zmiešate ryžu a omáčku a potom si palcom nahrniete na prvé dva články prstov pripravenú zmes a opäť palcom si ju potom zhrniete do úst. Z rúk si tak vytvoríte malé lopatky. Miestni totiž veria, že kovové príbory ovplyvňujú chuť jedla. Neprepadajte však panike. Ruky si vždy môžete umyť v umývadle či v mištičke s vodou, alebo si vyžiadať aspoň lyžicu. V turistických oblastiach pre vyjavených cestovateľov vždy nejaký príbor, hoci aj plastový, nájdu.

Je jedno, či pracujete na poli alebo sa živíte ako bankový úradník. Na Srí Lanke jedia rukami všetci bez ohľadu na postavenie.

Hriešne dobré ovocie

Skutočnou miestnou delikatesou je ovocie. V sezóne si vyberáte z nepreberného množstva druhov, ktorých názvy ste v živote nepočuli. Ochutnať môžete nielen typický ananás, mango, avokádo a samozrejme banány rôznych veľkostí a stupňov sladkosti, ale aj pre Európanov nie príliš známy rambutan, mangostinu, drevené jablká, jambu alebo durian.

Durian je v juhovýchodnej Ázii považovaný za najväčšiu pochúťku. Pri ochutnávaní ale musíte prekonať jeho veľmi silný zápach, ktorý je cítiť na metre ďaleko.

V takzvaných fruit baroch Vám pripravia lahodné smoothie z akéhokoľvek čerstvého ovocia za pár srílanských rupií. Skúšať môžete rôzne ovocné variácie a snáď nikdy neurobíte chybu. Ovocie je veľmi sladké, až prezreté. Pre Európanov zvyknutých na zelené banány môže byť explózia fruktózy prekvapením. Nezabudnite povedať, že koktejl chcete bez soli. Práve tou sa snažia ostrovania sladkosť aspoň trochu eliminovať.

Miestne trhy ponúkajú obrovské množstvo čerstvého ovocia – pre nás Európanov známeho aj neznámeho.

Ku Srí Lanke neodmysliteľne patrí kokosový orech. Kokosy, ktoré vám priamo na mieste osekajú mačetou, predávajú na každom rohu za smiešnu sumu a ich osviežujúcu šťavu si tak môžete vychutnávať do sýtosti. Len pozor, kokosový nápoj má laxatívne účinky a tunajšie turecké záchody sú o niečo menej príjemným zážitkom.

Šťava z čerstvého kokosu je osviežujúca. Pozor ale na jej laxatívne účinky.

Čaj nielen o piatej

Pri návšteve tohto krásneho ostrova, kde doteraz nájdete slony v divokej prírode a koralový útes patriaci do národného parku, nemôžete vynechať ochutnávku pravého cejlonského čaju. Čajové plantáže vás uchvátia svojou sýto zelenou farbou, nad dôkladnými zberačkami čajových lístkov budete úctivo pokyvovať hlavou a silný čierny čaj vás omámi svojou jemnou citrusovou chuťou a výraznou arómou. Srí Lanka patrí v pestovaní čaju k absolútnej špičke – je jeho štvrtým najväčším producentom na svete. Hoci je cejlónsky čaj lahodný sám o sebe, miestny ho pijú s veľkým množstvom cukru a mlieka.

Zber čajových lístkov nie je nič jednoduché, a práve preto ešte nebol nikdy úspešne mechanizovaný. Ruky zberačiek sú tak stále tým najpresnejším nástrojom.

Voda na Srí Lanke nie je pitná. Aj keď je nutnosťou kupovať si vodu balenú, odporúča sa takzvane “vypáliť červa” kvalitným alkoholom. Pokiaľ si z domu neveziete vlastnú slivovicu, ochutnať môžete palmové víno toddy alebo liehovinu arak. Alebo si skrátka dať hrsť chilli.

Čaj je symbolom celého ostrova a pre svoju lahodnú chuť je známy a cenený po celom svete.
Kľúčové slová:

Partner:

Najčítanejšie články

Kategórie

Reklama

WordPress Image Lightbox Plugin