Hlavná stránka » 10 jedál sveta, ktoré sme vyskúšali :-)
Blog

10 jedál sveta, ktoré sme vyskúšali :-)

Teraz sa môžeme hádať o to, akú najväčšiu bizarnosť možno pripraviť k jedlu ...
Ustrice v Rocky Mountain v Montane

Morské plody v Montane? No, nie tak celkom.

Ustrice Rocky Mountain, ktorým sa hovorí tiež prérijné ustrice, teľacie hranolky, kovbojský kaviár a “hojdajúce sa hovädzie”, sú v skutočnosti vyprážané semenníky mladých býčkov. Ich konzumácia je tradíciou medzi západnými rančermi, ktorí po jarnom období kastrácií majú prebytok hovädzích cojones. Hoci zahryznúť sa do prvej ustrice chce veľkú odvahu, akonáhle máte tejto na povrchu chrumkavej a vo vnútri krémovej dobroty plnú pusu, hneď si dáte dalšiu (našťastie sa podávajú po dvoch). Ak váhate, či na to máte žalúdok, môžete si to overiť pri každoročnom alkoholom presýtenom festivale Testicle Festival v Clintone v Montane.
Viac informácií o Testicle Festivale na testyfesty.com

Naše hodotenie: 7 z 10 bodov

Chapulines v Mexiku

Vedci tvrdia, že hmyz je pravdepodobne hlavným zdrojom lacného proteínu budúcnosti. V juhomexickom štáte Oaxaca však majú náskok. Tu sú lúčne kobylky, známe ako chapulines, bežnou barovou pochúťkou a náplňou do tacos už celé veky. Väčšinou sa opekajú ochutené soľou a chilli, čo im dodáva príjemnú krehkosť a chuť. Vlastne ak by ste nevideli maličké nožičky a tykadlá, pokojne by ste si mohli myslieť, že tieto malé chrumkavé zvieratká sú popcorn. Ale nespoliehajte len na naše slová a nájdite si košík s chapulines na trhovisku Mercado Juarez vo Oaxaca de Juárez.

Trhovisko Mercado Juarez vo Oaxaca City leží medzi Flores Magon a Calle 20 de Noviembre.

Naše hodotenie: 7 z 10 bodov

Balut na Filipínach

Filipínska delikatesaoplodnené vajcia – chutia lepšie, než vyzerajú, pretože vidieť maličké kačacie embryo, ktoré už má napoly hotový zobáčik a zárodky krídel, vás od desiaty môže odradiť. A to by bola škoda, pretože balut je ohromná lahôdka. Predstavte si praženicu s jemnými kúskami hydinového mäsa a jemným dotykom pečeňovej chute. Zvyčajne sa predáva na ulici uvarené v škrupine a ochutené soľou, korením a octom. Rozbite vršok vajcia a vysajte tekutý vývar, potom sa pustite do mäsa a žĺtka.

Balut hľadajte na pouličných trhoch v Manile, kde ho ponúkajú predajcovia z pojazdných stánkov.

Naše hodotenie: 6 z 10 bodov

Hadia polievka v Hongkongu

Tradičným pohostením v rýchlo miznúcich štvrtiach robotníckej triedy v Hongkongu je táto kantonská delikatesa. Chutí ako bežná ostrokyslá polievka s kúskami tofu a húb. Ale čo je to za plátky mäsa? Kuracie to nie je. Hadia polievka, o ktorej sa hovorí, že ohrieva krv, sa podáva len v zime a len v niekoľkých málo starosvetských reštauráciách, v ktorých chovajú živé hady v drevených bedniach v jedálni. Jedným z mála týchto podnikov je She Wong Lam v stále módnejšej hongkonskej štvrti Sheung Wan. Polievku tu môžete zapiť pohárikom likéru s hadej esenciou. Na zdravie!

She Wong Lam nájdete na 13 Hillier St vo štvrti Sheung Wan na Hong Kong Island.

Naše hodotenie: 9 z 10 bodov

Syr Casu marzu na Sardínii

Pre väčšinu z nás je pohľad na jedlo hemžiace sa hmyzom jasným znamením, že by sme ho mali urýchlene premiestniť do odpadkového koša. Na talianskom ostrove Sardínia však v prípade miestneho syra casu marzu platí, že čím viac červov, tým lepšie. Pre maximálnu fermentáciu sú používané larvy syrových múch. Tie dodávajú syru pikantnosť, ktorá predstihuje aj najostrejší čedar a najprenikavejší modrý syr.

Právny status casu marzu je momentálne neistý kvôli zdravotníckym nariadením EÚ. Skúste sa opýtať sardínskych syrárov.

Naše hodotenie: 10 z 10 bodov

Panenské vajcia v Číne

V čínskej kuchyni sú nezvyčajné vajcia veľkou témou. Majú tu “storočné vajcia” uchovávané v popole a nehasenom vápne, vajcia uvarené v čaji, kačacie vajcia zabalené v slanom uhlí. Ale najbizarnejšie zo všetkých sú tzv. “Panenské vajcia” z Tung-jang (Dongyang), mesta s 800 000 obyvateľmi vo východnej provincii Če-ťiang (Zhejiang). Tieto vajcia sú namáčané a potom uvarené v moči predpubertálnych chlapcov, ideálne mladších 10 rokov, a potom servírované v celej svojej čpavkom presýtenej sláve. Miestni tvrdia, že vajcia majú úžasné liečivé vlastnosti a pôsobia napr. na prevenciu infarktu či podpora správneho obehu krvi. Zdá sa, že moč je skutočne liečivý!

  • musíme sa priznať, že tieto vajcia sme najpriek prvotnému odhodlaniu, nakoniec neochutnali a pod tlakom čpavku sme ich nestihli ani vyfotiť… 

Tung-Jang je asi päť hodín vlakom zo Šanghaja.

Naše hodotenie: 0 z 10 bodov

Lutefisk v Minnesote

Nórski imigranti priniesli na stredozápad Spojených štátov starobylý rybí pokrm, ktorý sa tu stal oveľa bežnejším, než keď bol vo svojej domovine. Biela ryba lutefisk, svetlá ako Nór v minnesotskej zime, sa naloží do lúhu a v ňom je ponechaná, kým nie je takmer priehľadná. Prenikavý pach lúhu je v rozpore s celkom mdlou chuťou. Mäso má zvláštnu želatínovú textúru, čo je pre stravníka ozajstná výzva. Klasickou príležitosťou na ochutnávku tejto špeciality ponúkajú večere lutefisk v mnohých minnesotských luteránskych kostoloch alebo v chate Synovia Nórska.

Lutfisk Lover ‘s Lifeline (lutfiskloverslifeline.com) prináša aktualizovaný zoznam večerí lutefisk po celom hornom Stredozápade.

Naše hodotenie: 8 z 10 bodov

Húsenice witchetty v Austrálii

Húsenice dlhé ako prst, ktoré vypúšťajú žltú mazľavú hmotu a chutia ako miešané vajíčka? No dobre, farba je zvláštna (a tiež sa z nej dvíha žalúdok), ale domorodí Austrálčania si na tomto šťavnatom hmyze pochutnávajú odjakživa, pretože je vynikajúcim zdrojom bielkovín. Húsenice žijú pod zemou, kde sa živia koreňmi chorých stromov. Vyhrabávať hrubé, krútiace sa potvorky, ktoré sa obyčajne jedia surové, bolo tradične úlohou žien a detí. Keďže nie je pravdepodobné, že húsenice witchetty nájdete v ponuke sydneyských gastropubov alebo melbournských jedální, ochutnajte ich pri výlete “bush tucker” (“dobroty z buše”) spoločnosti Outback.

Boshack Outback, farma 90 minút od Perthu, ponúka organizované výlety Outback, zahŕňajúce aj ochutnávku witchetty grubs (boshackoutback.com).

Naše hodotenie: 6 z 10 bodov

Morča v Peru

Mnohí z nás láskyplne spomínajú, ako chovali morča. Tak roztomilé, tak jemnučké a tak rozkošné, keď hryzká zo svojich granúl a spinká v pilinách!

Je to tak, však v juhoamerických Andách, domovine morčiat, sú tieto roztomilé hlodavce k jedlu. V Peru sa im hovorí cuy a jedia sa pečené, grilované alebo vyprážané. Stravníci si objednajú buď prednú, alebo zadnú časť morčaťa, hoci sa dajú objednať aj prsíčka alebo štvrtka so stehnom ako u kurčaťa alebo tak ako sme spravili my – objednali sme si celé. Hydinu pripomína aj chuťou mäsa. A navyše, jesť cuye je pre prírodu oveľa lepšie ako jesť hovädzie, pretože chov morčiat produkuje len zlomok uhlíkových splodín, ktoré vznikajú pri chove kráv.

Naše hodotenie: 9 z 10 bodov

Singapúrsky durian

Pri opise pachu tohto mimoriadne obľúbeného “kráľa ovocia” z juhovýchodnej Ázie sa alarmujúco často objavujú výrazy, ktoré sa zvyčajne v súvislosti s jedlom nevyskytujú, napr. “Terpentín”, “smradľavé ponožky”, “záchod” a “rozkladajúce sa telo”. Durian je veľký ako bowlingová guľa s diabolsky zelenými ostňami, takže vyzerá ako stredoveká zbraň. Ale jeho pravá sila drieme v aróme, ktoré je tak silné, že je v Singapure zakázaná preprava durianu vo verejných hromadných prostriedkoch. Rozlúpnite durian a vydlabte krémovú žltú dužinu; odmenou vám bude sladká, aj keď zvláštna chuť, niečo medzi vanilkovým pudingom a cibuľou. Zhruba takto to vyzerá, keď sa hovorí, že je potrebné niečomu “prísť na chuť”.

Množstvo Singapurcov považuje Kong Lee Hup Kee Trading na Pasir Ris najlepším stánkom s durianom v celej krajine.

Naše hodotenie: 7 z 10 bodov

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Partner:

Najčítanejšie články

Kategórie

Reklama

WordPress Image Lightbox Plugin