Hlavná stránka » Prepitné, tringelt… večná dilema turistov. Pozrite sa kde a koľko nechať
Blog Poradňa Zaujímavosti

Prepitné, tringelt… večná dilema turistov. Pozrite sa kde a koľko nechať

Väčšina turistov má zvyk nechávať privysoké prepitné. To samozrejme zmenilo i spôsob, akým sa na takúto odmenu za obsluhu vo svete nazerá. Pravdou ostáva, že v niektorých krajinách je prílišná štedrosť k povolaniu barmana, servírky či čašníka vnímaná ako urážka, inde sa to jednoducho nerobí vôbec. Ako by ste, ako spokojný klient, mali pracovníka v reštaurácii oceniť bez toho, aby ste dali primálo či priveľa? Prečítajte si náš článok – Prepitné, tringelt... večná dilema turistov. Pozrite sa kde a koľko sa nechávať ako prepitné.

Ako správne oceniť nedocenené povolanie

Platobné podmienky nie sú k tomuto zamestnaniu práve najprívetivejšie. Z časti je to spôsobené finančnou odmenou v podobe prepitného, ktorou návštevník ocení obsluhu v reštaurácii, taxíku či v hoteli nad rámec klasického účtu. V mnohých krajinách je preto minimálna mzda pre zamestnancov v tomto type služieb prinízka. Predpokladá sa totiž, že si prilepšia práve na prepitnom. Takto sa zdroj príjmu stáva pre čašníka či čašníčku nepredvídateľným a nespoľahlivým. Pri prepitnom môže zamestnávateľ ušetriť mnoho peňazí na výplatných páskach, väčšinou z neho nemusí odvádzať daň. Pri výške prepitného však určite platí; iný kraj, iný mrav.

Sprievodca výšky prepitného vo svete

Aj v Spojených štátoch sa tento zvyk líši od krajiny ku krajine, či dokonca od mesta k mestu. Napríklad v meste New York zvyknú daň 8,875 % zdvojnásobiť a potom zaokrúhliť nahor. Novšia americká norma hovorí o sedemnástich až dvadsiatich percentách (presná suma závisí na kvalite služby obsluhujúceho), ktoré tvoria dôležitú časť príjmu zamestnancov v reštauráciách USA. V Európe výška prepitného z veľkej časti záleží na vlastnom uvážení. V niektorých reštauráciách, napríklad vo Francúzku, je tento servisný poplatok automaticky zaúčtovaný, i keď aj tu mnohí nechávajú ešte zopár eur navyše. V Japonsku je však prepitné raritou a po jeho zanechaní za vami čašník pobeží, aby vám vaše peniaze vrátil.

USA a Kanada

Naprieč Severnou Amerikou nájdeme väčšinu štátov, v ktorých príjem čašníkov a čašníčiek závisí na výške prepitného. Ak v reštaurácii necháte menej než 15 percent z hodnoty účtu, považuje sa to za neslušnosť  alebo za prejav vašej výsostnej nespokojnosti s obsluhou. V hlavných a tých najväčších mestách Ameriky výška ocenenia služby v gastro priemysle neustále rastie. V Kanade je tento štandard o čosi nižší, zákazníci však len zriedkavo nechávajú menší „tringelt“ ako je 15 percent. Zamestnanci tu za príjem z prepitného odvádzajú daň. V baroch nechajte prepitné vo výške od 10 do 15 percent.

Stredná a Južná Amerika

V krajinách, kde sa poplatok za služby neprirátava automaticky – napríklad Argentína, Čile i Uruguaj, je výška prepitného 10 až 15 percent, závisiac na miere pohostinnosti. V Kostarike, Peru a Brazílii sa vo väčšine reštaurácií k účtu pripisuje 10 percent. Ak ste však so servisom spokojní, pokojne na stole nechajte ešte zopár mincí ako poďakovanie. V Argentíne, Čile, Peru a Uruguaji vám môže byť zaúčtovaný ešte extra poplatok za riad, a to v hodnote od dvoch do štyroch dolárov. Nechávať prepitné v hodnote 10 percent je zvykom len v baroch, ktoré servírujú jedlo, nie za drinky.

Mexiko a Karibik

V tejto oblasti je slušnosťou dať čašníkovi či čašníčke prepitné vo výške pätnástich percent z hodnoty účtu. Existujú však miesta, ktoré si takúto výšku nevyžadujú; či už tie veľmi ležérne vyzerajúce taco bistrá, alebo drevené chatky na pláži s menu zloženým z rybích prstov. Vždy si svoj účet svedomito prečítajte, niektoré rezorty na vyššej úrovni prirátavajú prepitné k účtu automaticky. V tejto časti Ameriky prirodzene cítiť vplyv tej severnej, a to najmä v hoteloch a strediskách, ktoré prevádzkujú Američania. Rovnako ako v Štátoch, aj tu sa reštauračný personál vo veľkom spolieha práve na sumu z prepitného. Neočakávajte však rovnaký servis. Ak máte chuť na ďalší drink alebo chcete zaplatiť, iniciatíva bude zrejme musieť prísť z vašej strany.

Európa

Vo všeobecnosti platí v Európe pravidlo desiatich percent. Vo východnej a západnej časti Európy dostáva personál v reštauráciách normálny plat, teda nie je plne závislý na prepitnom. V Španielsku, Portugalsku a Francúzsku by ste mali čašníčke či čašníkovi nechať 5 až 10 percent, v Grécku je to 15 percent. Ak je už tento poplatok zarátaný v účtenke, ďalších 5 percent bude stačiť. Najprv si však nechajte vydať a peniaze pre obsluhu položte pri odchode na stôl. Vo východnej Európe je prepitné vítané v hotovosti, a to aj v prípade ak platíte kartou. V baroch sa prepitné necháva skôr v podobe mincí, nie je to však nevyhnutnosť.

Čím viac na sever, tým je prepitné nižšie

Vo Švajčiarsku býva prepitné už zahrnuté v cene, môžete však obsluhe nechať ďalších 5 percent. V Nemecku sa pokladá za neslušnosť nechávať „tringelt“ na stole, radšej ho obsluhujúcemu zamestancovi vložte do ruky. V rakúskych reštauráciách je to podobne ako na Slovensku, teda 10 percent, prípadne účet zaokrúhlite na príslušnú sumu. Vo Veľkej Británii je to rovnako 10 percent, v baroch sa väčšinou táto čiastka vôbec nenecháva. V škandinávskych krajinách prepitné nie je vždy povinnosťou. Obsluhujúcemu personálu nechajte asi 5 percent z hodnoty účtu, vo Švédsku je prepitné skôr raritou.

Ázia

Thajsko, Singapur a Čína sú krajiny, kde od vás po dojedení obeda nebude nik očakávať žiadne extra poplatky. Časy sa ale pomaly menia a i keď v Číne bolo prepitné v minulosti niečím neslýchaným, dnes sa stáva súčasťou chodu reštaurácií. V Hongkongu nechajte 5, maximálne 10 percent extra z hodnoty účtu. V Japonsku však prepitné ešte stále nie je bežným gestom, miestni prejavujú vďaku skôr darčekmi, než peniazmi. V Indii je servisný poplatok väčšinou zarátaný k celkovej sume.

Nový Zéland, Austrália a Južný Pacifik

V Austrálii a na Novom Zélande nechajte prepitné vo výške 5 až 10 percent v prípade, ak ste so servisom nadmieru spokojní. Vo Francúzskej Polynézii je týchto 10 percent zahrnutých v účte a akékoľvek ďalšie navýšenie je na vašom zvážení. Asi dvadsať rokov dozadu tu bol dokonca takýto prejav vďaky považovaný za urážku. Na Fidži takéto ocenenie služieb nie je bežné. V baroch sa prepitné takisto nezvykne nechávať.

Afrika a Stredný východ

Naprieč regiónmi od Spojených arabských emirátov po Maroko, Izrael a južnú Afriku, je 10 percent z hodnoty účtu vhodnou čiastkou pre obsluhujúci personál, avšak niekedy tento poplatok býva zahrnutý v celkovej sume. Desiatimi percentami nič nepokazíte ani v bare.

Akú skúsenosť s prepitným máte vy?
Napíšte to do komentára kúsok nižšie na konci článku.

Leave a Reply

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Partner:

Najčítanejšie články

Kategórie

Reklama

WordPress Image Lightbox Plugin