Hlavná stránka » Sedem pokladov chorvátskej domácej kuchyne, ktoré musíte ochutnať
Blog Chorvátsko

Sedem pokladov chorvátskej domácej kuchyne, ktoré musíte ochutnať

Už žiadne zásoby so sebou! Hoci sme rovnako ako aj naši českí bratia, mali dlhé roky povesť "paštekárov", ktorí si na Jadran vozia hory vlastného jedla, v poslednej dobe sa karta obracia a my stále viac reagujeme na výbornú povesť chorvátskej kuchyne. Tá patrí k najpestrejším a najchutnejším v celom Stredomorí.

Grilovaná ryba alebo pljeskvavica. Tieto dve jedlá nám zvyčajne napadnú ako prvé. Ale chorvátska kuchyňa je oveľa bohatšia, ostatne za posledné storočia bola výrazne ovplyvnená talianskou, maďarskou či tureckou kuchyňou, vďaka čomu tu môžete stráviť mesiac a stále budete mať čo ochutnávať.

Naviac sa odlišuje kuchyňa vnútrozemského Slavónska s kulinárskou ponukou pobrežnej Istrie či Dalmácie, takže k predstaveniu všetkých slávnych chorvátskych špecialít by bola potrebná kniha a nie len jeden článok.

Všetci k moru

Napriek tomu sme pre vás s pomocou niekoľkých odborníkov na chorvátsku gastronómiu vybrali sedem jedál, ktoré musíte pri svojej letnej ceste ochutnať.

A pretože 99% Slovákov mieri počas leta hlavne za morom na pobrežie, zameriame sa predovšetkým na tamojšiu kuchyňu. Ak vám tento rok na cestu do Chorvátska neostane čas, máme pre vás niekoľko tipov na podniky, kde môžete vybrané jedlá tiež ochutnať. A aj keď sa do našej pôvodnej sedmičky nezmestilo nič sladkého, pripojili sme na záver ešte tip na legendárny dezert.

1. Čierne rizoto

Jedným z najslávnejších jedál chorvátskej kuchyne je lahodné čierne rizoto, ktoré môžete na pobreží ochutnať snáď v každej reštaurácii zameranej na ryby a morské plody. Rizoto sa zafarbuje atramentom zo sépií, ktorý im dáva čiernu farbu, pričom všetky tradičné reštaurácie získavajú atrament priamo v kuchyni z čerstvých sépií. Vedľa mäsa sépií sa do rizota pridávajú ďalšie plody mora, ako sú slávky, mušle či krevety.


2. Slávnostná sarma

“Sarma má na Balkáne rovnaké postavenie, ako česká sviečková. Jedná sa o sviatočné jedlo, bez ktorého sa nezaobíde žiadna tradičná svadba,” vysvetľuje Veso Djorem, majiteľ pražskej reštaurácie Luka Lu. A čo že to teda je? Ide o mleté hovädzie mäso s ryžou a korením, pečené v listoch kyslej kapusty, ktorá sa na Balkáne pred kvasením nekrája, ale kvasí vo forme celých kapustných hláv.
Hoci je sarma obľúbená hlavne v zime, s trochou šťastia na ňu narazíte aj v lete. Ak nie, skúste kyslé papriky plnené smotanovým syrom, ďalšiu slávnu špecialitu tradičnej vidieckej kuchyne.


3. Pečené jahňacie

Chorváti sú veľkými milovníkmi jahňacieho mäsa, pričom práve tu panuje zvláštny paradox. Turisti sa zvyčajne domnievajú, že na pobreží sa jedia hlavne ryby, zatiaľ čo jahňacie je typické skôr pre vnútrozemskú Slavóniu. Ale nie je tomu tak “Najkvalitnejšie jahňacie pochádza práve z ostrovov, lebo tamojšia tráva je nasiaknutá jódom z morského vetra a tiež tam rastú najchutnejšie bylinky, vďaka čomu má mäso znamenitú chuť. Keď prišla štátna návšteva do Záhrebu, servírovalo sa vždy pečené jahňacie z ostrovov,” upozorňuje Veso Djorem.


4. Chobotnice pod pekou

Najobľúbenejšou úpravou chobotnice je pomalé pečenie so zemiakmi a zeleninou takzvane “pod pekou”, kde sa jedlo súčasne dusí a pečie, pretože hrniec je v peci zo všetkých strán obklopený žeravými uhlíkmi. “Najlepšie chobotnice pochádzajú z chorvátskeho ostrova Lošinj, kde sa lovia harpúnou,” upozorňuje Dražen Horvat, majiteľ vyhlásenej reštaurácie Chorvátsky mlyn, ktorá už mnoho rokov funguje v pražskej Šárke. Tam vedľa tradične pečenej chobotnice môžete ochutnať tiež výborný chobotnicový šalát.


5. Krevety na buzare

Ideálna úprava pre rôzne plody mora, lebo je rýchla, jednoduchá a neprebije jemnú chuť čerstvých surovín. Slávky, vongole či krevety sa len zľahka podusia v zmesi olivového oleja, bieleho vína, cesnaku a petržlenu. Často je možné kúpiť túto “polievku” s morskými plodmi na tržnici. Samotná šťava sa nevylieva, ale buď sa do nej namáča chlieb, alebo sa nakoniec vypije. Občas sa pridáva tiež červená paprika a miesto bieleho vína červené, potom má jedlo ľahko červenkastú farbu.


6. Plnené kalamáre

“Jednou z veľkých delikates chorvátskeho pobrežia sú pečené kalamáre, ktoré sa naplnia parmezánom a prošutom, a potom sa grilujú. Je to veľmi sýte jedlo, ale mimoriadne lahodné, ktoré môžete servírovať buď len s chlebom, alebo so špenátom či s varenými zemiakmi,” predstavuje ďalší tip Veso Djorem.

Mimochodom práve plnené kalamáre patria medzi najpopulárnejšie špeciality v jeho pražskej reštaurácii.


7. Úhory a žaby v brudete

Poslednou položkou našej sedmičky je brudet, legendárna rybacia polievka, často označovaná za rybí “guláš”. Brudet pochádza z miest, kde rieka Neretva ústi do mora, a teda sa v nej miesi sladká a slaná voda. V delte Neretvy žije veľa úhorov a práve tučné úhorie mäso je základom brudetu, do ktorého sa ďalej pridáva jeden až dva druhy rybieho mäsa, žabie stehienka a občas tiež mušle, takže ide o akúsi dalmátsku verziu bujabézy, ktorá je veľmi sýta a podáva sa ako hlavné jedlo. A rovnako ako sarma patrí medzi slávnostné a svadobné jedla.


Návykový raj gurmánov

“Mojím obľúbeným jedlom je arambaši z mesta Sinj, čo je rolka z nakladaných kapustných listov plnených mletým mäsom, teda jedna z mnohých lokálnych variácií populárnej sarmy. Samotné mesto Sinj a celý región Cetinska Krajina je považovaný za raj všetkých gurmánov a každý, kto miluje jedlo, by sem mal vyraziť, ” hovorí Jelena Bilić, ktorá v Čechách reprezentuje chorvátsky turizmus.

Ako ďalší tip odporúča jedlá pripravené pod pekou, teda pomaly pečené v ťažkom železnom hrnci, ktoré majú mimoriadnu chuť.

A nesmieme zabudnúť ani na dezert, ktorý sa síce nedostal do našej základnej sedmičky, ale ktorého ochutnávka je takmer povinná. Nemôže ním byť nič iné, než skvostne nadýchaný krémeš, teda vyšľahaný žĺtkový krém ochutený vanilkou, ktorý sa rozotrie na lístkové cesto upečené do zlatista, zatiaľ čo druhý plát lístkového cesta sa položí navrch a potom sa dá na niekoľko hodín vychladnúť do chladničky. Vyskúšajte a nebudete ľutovať.

Reklama

Najčítanejšie články

Kategórie

WordPress Image Lightbox Plugin