Cyperská gastronómia – keď je jedlo zážitkom…

Avatar Juraj | 18 marca, 2022

Hovorí sa, že všetko má svoje medze, ale tie cyperské meze“ snáď žiadne hranice nemajú. Ide o rozsiahle menu, kedy je hosťom v tavernách servírované hneď niekoľko chodov za sebou a samotné jedlo sa stáva zážitkom. Tento článok tak poteší predovšetkým milovníkov dobrého jedla. Aj keď „dobrého“ je možná slabé slovo, lepšie by bolo napísať výborného!

Ak sa chystáte stráviť dovolenku na Cypre, určite by ste sa nemali obmedziť na konzumáciu jedál v hotelových reštauráciách, ale vyraziť aj do ulíc a navštíviť niektorú z miestnych taverien. V hoteloch vám totiž vo väčšine prípadov naservírujú medzinárodnú kuchyňu, ktorá je prispôsobená tak, aby chutila turistom, ale málokedy máte možnosť ochutnať ten pravý Cyprus. Ak patríte k tým, ktorí radi spoznávajú nové veci, v tomto prípade aj nové chute a vône, určite vyrazte do niektorej z cyperských taverien a objednajte si „meze“. Môžete tak behom jedného obeda či večere ochutnať takmer všetky špeciality, ktoré Cyprus ponúka.

Asi nie je lepší spôsob, ako sa zoznámiť s pravou cyperskou kuchyňou, ktorá je výrazne ovplyvnená kuchyňou gréckou, tureckou a tiež anglickou, než práve ochutnávka meze. Pri tomto tradičnom spôsobe podávania pokrmov je vám servírované v pomerne rýchlom slede niekoľko pokrmov a jedna špecialita strieda druhú. Bežne sa na stôl predkladá asi desať jedál, ale stretnúť sa môžete aj s pätnástimi až dvadsiatimi chodmi, každý si tak môže vybrať to, na čo má chuť. Horšie ale je, keď jedlá nepoznáte a chcete ochutnať úplne všetko! To samozrejme môžete, ak to zvládnete. V takom prípade je dobré mať pri stole niekoho, kto už sa v cyperskej gastronómii trochu vyzná a povie vám, čo vlastne jete. Však najčastejšou otázkou pri stole býva „A čo je toto?“.

Na meze je dobré sa vydať s ľuďmi, ktorí majú naozaj apetít a rozhodne nie sú viazaní žiadnou diétou. Pri podávaní meze sa obsluha, ale vlastne aj hostia, vždy stretávajú s rovnakým problémom – jedlo nie je kam dať. Je tak potrebné rýchlo vyprázdňovať skôr donesené tanieriky, aby bolo tie ďalšie kam položiť. Ak sa pýtate, aké dobroty konkrétne sú v meze zahrnuté, tak je treba povedať, že sa v každej taverne môžete stretnúť s trošku inou skladbou jedál. Ale tie základné pokrmy sú väčšinou všade rovnaké. Niektoré reštaurácie ponúkajú tiež špeciálne meze mäsové (meat meze) či rybie (fish meze). Aby vám ich pripravili, musíte byť na to aspoň dva, najlepšie je samozrejme hodovať vo väčšej skupine, kde sa fakt, že ste to vzdali, ľahšie maskuje. Tento gurmánsky zážitok vás vyjde asi na 15 – 20 eur, rybie meze bývajú o niečo drahšie.

Na čo sa teda môžete tešiť?

Štart – začíname šalátom

Keď sme boli na medze prvýkrát a nevedeli sme, čo nás čaká, pustili sme sa s veľkou chuťou do prvého chodu, ktorým býva vždy zeleninový šalát podávaný s opekanými bielym chlebom alebo pitou. Šalát je v teplom cyperskom podnebí veľmi osviežujúca záležitosť. Skladá sa z tradičných ingrediencií, ako sú paradajky, uhorka, paprika, ľadový šalát, výborná sladkastá cibuľa, olivy, olivový olej a ovčí syr. Ale že je vlastne určený len na to, aby naštartoval trávenie a pripravil vás na ďalší prídel jedla, sme zistili neskoro. Urobili sme tak tú zásadnú chybu, že sme si ním hneď zo začiatku zabrali príliš miesta v žalúdku. Poučenie pre nabudúce – ale keď on bol tak dobrý!

Na stole pristáli malé mištičky

Takmer v rovnakom čase ako zeleninový šalát sa objavujú na stole malé mištičky naplnené najrôznejšími nátierkami a omáčkami, ale aj čiernymi a zelenými olivami. Medzi týmito dobrotami nájdete tradičné grécke tzatziki, ďalej omáčku z ikier nazývanú taramosalata (údajne veľmi tučná, ale výborná!), sézamový krém tahini a nechýba ani zvláštne cesnakom ochutená zemiaková kaša. Aby som nezabudol, na stole nikdy nechýbajú ani polovičky či štvrťky citróna, ktorým si Cyperčania pokvapkávajú snáď každé jedlo. Dávajú ho do šalátu, na chleba, na mäso, ryby i morské plody a robia to z jedného prostého dôvodu – citrón totiž pomáha s trávením.

V žalúdku je ešte miesta dosť, pokračujeme ďalej

Po týchto ľahkých predkrmoch nasledujú už trošku sýtejšie pokrmy, medzi ktorými musím ako prvý vyzdvihnúť vynikajúci slaný syr Halloumi. Ide o cyperský národný syr pýšiaci sa tisícročnou tradíciou, ktorý je vyrábaný zo zmesi kravského, ovčieho a kozieho mlieka s pridaním mäty. Halloumi je grilovací syr a v meze sa grilovaný tiež podáva, ale skvele chutí aj tepelne nespracovaný. Má pevnú konzistenciu a ani pri zahriatí sa nijako nerozteká. Práve tento syr patrí medzi najčastejšie suveníry, ktoré si turisti z Cypru dovážajú.
Ďalšie dobroty spadajúce pod predjedlá sú vínne listy plnené ryžou a zeleninou, ktoré majú ľahko kyslastú chuť, plátky údeného mäsa, miešané vajíčka so zeleným listom, zapečené šampiňóny, závitky s lístkového cesta plnené syrom a šunkou, prípadne dusený baklažán (baklažán), zapekané paradajky so syrom, malinké fašírky z mäsa a zeleniny, v ktorých je cítiť oregano a akúsi bodku za predjedlami urobí klobáska, ktorá má prapodivnú fialovú farbu. Tú získala od vína, ktoré sa do nej pridáva. A to zďaleka nie sme na konci hodovania …

Ideme do finále!

V tejto fáze meze už väčšina účastníkov hodovania funí, povoľuje opasky a „desí“ sa toho, čo ešte príde. Akonáhle sa začnú na stole objavovať tanieriky s prílohami, ako sú hranolky, opekané zemiaky, rezance posypané syrom, ryža alebo kuskus (často s paradajkovou omáčkou), môžete si byť istí, že je čas pre zlatý klinec obeda či večere. Hlavným jedlom býva mäso pripravované na rôzne spôsoby – na stole pristane kebab, pečené jahňacie mäso Kleftiko, souvlaki (špíz z bravčového mäsa), mäsové guľky, grilované kuracie kúsky, kus bravčového bôčika, alebo napríklad plátok hovädzieho.

Ak ste si objednali rybie meze, potom vás namiesto bežných mias čakajú tie najroztodivnejšie morské potvory – od malých kreviet, cez väčšie krevety, slávky, sépie, sépiové krúžky, kalamáre až po chobotnice. Samozrejme musíte ochutnať aj ryby rôznych veľkostí ulovené v Stredozemnom mori. Vzhľadom k tomu, že sa niektoré morské živočíchy ocitli na stole úplne celé, s hlavou i očami, spomenul som si na český film Slnko, seno, erotika, kde sa delegácia z Hoštic pri návšteve talianskej reštaurácie vydesila pohľadom na „potvory z mora vytiahnuté“.

 

Sladká bodka na záver

Ak si myslíte, že v kuchyni taverny už nemôže byť vôbec nič na jedenie, pretože všetko máte vy na stole, tak vedzte, že vám v zápätí pristane na stole zákusoček. Človek už ani nemá silu sa brániť a rezignovane doň ďobe vidličkou. Cyperské dezerty sú dosť sladké, podobne ako turecké. Ako zákusok môžete dostať sladkú naloženú pomarančovú či grepovú kôru, figy, orechy, koláčik z lístkového cesta plnený karamelom či na sladko pripraveným syrom halloumi. Všetko sa zalieva cukrovou polevou – typické je napríklad akési hniezdo z vlasových rezancov. Dezert má asi 3 cm, ale je tak sladký, že druhý by ste zvládli zjesť len ťažko.

Cyperskou špecialitou je tiež soutzioukos – želé z hroznového vína plnené mandľami. Predáva sa vo forme pokojne až meter dlhého, svetlo hnedého valca s priemerom cca 3 cm. Ide o typickú miestnu cukrovinku, ktorá sa pripravuje namáčaním mandlí navlečených na niti vo vínnej šťave, potom sa zavesí a pomaly suší. Po usušení sa nakrája na kolieska a podáva s pohárikom Zivany – pálenky z vínnych šupiek. A ešte jednu špecialitku je potrebné spomenúť, ide o karobový sirup, teda sirup vyrobený z luskov svätojánskeho chleba. Miestny ho používajú ako na dezerty, tak aj do čaju, alebo do müsli. Chuť je zaujímavá, netradičná a ťažko s niečím porovnateľná.

Kávička nesmie chýbať

K jedlu môžete popíjať miestne biele či červené víno vyrobené z vínnej révy pestovanej v pohorí Troodos, alebo pivo Keo. Najznámejším a tiež najstarším cyperským vínom je Commandaria, ktoré je však veľmi sladké a podáva sa ako digestív. Nevynechajte ani kávu, ktorá je veľa silná, veľmi jemne mletá a podáva sa bez mlieka. Pri jej objednávaní však nesmiete zabudnúť spomenúť, ako sladkú si ju prajete. Môže byť buď nesladená nazývaná „sketo“, stredne sladká nazývaná „metrio“, alebo veľmi sladká, čo sa povie „gliki“. Pomerne bežným javom po dopití kávy je v miestnych reštauráciách a tavernách veštenie z kávovej usadeniny. Hrnček s usadeninou obrátite na tanierik a potom sa do hrnčeka znovu pozriete – fantázia začne pracovať a človek tam vidí najrôznejšie veci, určite to vyskúšajte!