You dont have javascript enabled! Please enable it! Spoznajte tradície Vianoc vo vybraných krajinách

Spoznajte tradície Vianoc vo vybraných krajinách

Avatar Juraj | 23 decembra, 2020

Najkrajšie obdobie už klope na dvere! Kapustnica, vôňa ryby, zemiakový šalát. To sú klasické Vianoce. V niektorých krajinách to však vyzerá cez vianočné sviatky úplne inak, ako sme zvyknutí. Spoznajte tradície stravovania na Vianoce v jednotlivých krajinách.

Bulharsko

Bulhari hodujú na Vianoce naozaj vo veľkom. Ich štedrovečerný stôl musí pozostávať najmenej z 12 druhov jedál, ktoré predstavujú 12 mesiacov v roku. Jedávajú fazulu, rôzne druhy orechov, sušených sliviek či tradičného koláča banitza. Žiadne jedlo však nesmie obsahovať mäso. Pri tom, ako si pochutnávajú na večeri, sedia na slame.

Venezuela

Ľudia vo Venezule majú dve večere. Po skončení polnočnej omše absolvujú druhú časť hodovania. Typickým pokrmom je Hallacas. Ide o placku z kukuričnej múky, hovädzieho, bravčového a kuracieho mäsa a mnohých druhov korenín.

Belgicko

Belgicko je známe svojim širokým výberom rôznych druhov pív. Na tento nápoj sa nezabúda ani v čase Vianoc, kedy sa okrem iného organizuje Vianočný pivný festival v Essene, kde sa podávajú zimné druhy piva. Bohužiaľ tento rok je iný ako zvyčajne, takže Belgičania si na Štedrý deň pochutnajú na upečenom špeciálnom chlebe cougnou alebo cougnoulle, ktorý má tvar jahniatka.

Cyprus

Vianočné sviatky sa na Cypre slávia od 24. decembra do Troch kráľov. Darčeky deťom na Cypre prinesie až na Nový rok ráno Ai – Vasilis. Legenda hovorí, že požehná koláč (Vasilopitu) s mincou uprostred a vypije pohár vína, ktorý gazdiná položila pod stromček. Keď natešené deti zbadajú darčeky, každý z nich zje kus Vasilopitu – Ai – Vasilisovej torty. Ak nájde niektoré z nich vo svojom kúsku torty mincu, bude mať šťastie po celý rok. Štedrovečerný stôl pozostáva aj z bravčového pečeného mäsa. Tamojší obyvatelia ho považujú za sväté a sviatočné jedlo, preto nesmie chýbať.

Francúzsko

Tak ako Bulhari, aj Francúzi majú na štedrý večer 12 chodov. Predjedlami sú ustrice a biele klobásy, v mestách slimáky a rybia polievka. Špecialitou na štedrovečernom stole je pečený moriak s gaštanovou plnkou a lanýžovou pastou a kurčatá so zeleninovým šalátom, paradajkami a olivami, ale aj pečená hus na divoko. Francúzi sú gurmáni, milujú kaviár, údený losos či obaľované žabie stehienka. Nechýba ani niekoľko druhov syra a zo sladkých dezertov je to koláč so smotanou, čokoládové salámy a roláda v podobe vianočného polena ozdobená zelenými lístkami a červenými plodmi cezmíny. Jedlo zapíjajú Francúzi vínom a jablčnou pálenkou.

Portugalsko

Portugalský sladký koláč Bolo-Rei

V Portugalsku si na Vianoce pochutnávajú na treske, ktorá je zároveň aj portugalským národným jedlom.  Buď ju konzumujú sušenú alebo si ju máčajú niekoľko dní vo vode. Nechýba ani sladké jedlo – koláč “Bolo-Rei”. Dominuje v ňom cukrová poleva a kúsky kandizovaného ovocia. Na Madeire namiesto tohto koláča konzumujú Bolo de Mel, ktorý sa podobá na medovník s mandľami.

Švédsko

Švédsky tradičný vianočný nápoj glogg.

Švédi jedávajú na Vianoce varenú sušenú tresku v bielej omáčke, teplú šunku so zeleným hráškom, alebo šunku potretú horčicou a zapečenú so zemiakmi a červenou kapustou. Ich vianočnou špecialitou je varená hnedá fazuľa so slaninou, zapečená v cibuli. Na „švédskom stole“ niekde nájdete aj pečený moriak, pečené bravčové rebierka či karbonátky. Obľúbené sú ochutené slede, perníky a tradičný vianočný nápoj glogg (varené víno s klinčekmi, koreninami, hrozienkami a mandľami a štipkou tvrdého alkoholu). Vianočné pečivo má zaujímavé tvary. Býva v tvare capa, hviezd, srdiečok a prasiatok. Ak si niekto našiel v sladkom ryžovom nákype mandľu, dostane darček.

Ako je to u Vás doma?

Dajte nám vedieť aké jedlá sa servírujú u Vás! Napíšte nám to dole do komentárov pod článok a jeden z Vás získa malý darček od nás.


  • ©2012-2024 Juraj Ilavský – Darcstudio, Karpatské námestie 7770/10A, 831 06 Bratislava-Rača, IČO: 55188231
  • Kontakt
1
JÚN
Týždenník TRAVELISTA
od 1.júna každý týždeň ZDARMA
pre každého...
e-mailom vo formáte PDF a ePub
PRIHLÁSIŤ SA