Afganistan na tanieri
Afganista je síce krajinou, strategický umiestnenou v Strednej Ázii, teda spája Ďaleký východ so západom, ale zato sa stala náchylnou na invázie Grékov, Mongolov, Peržanov, Britov, Rusov a už aj Američanov (v roku 2001). Afganistan dosiahol demokratické voľby v roku 2004.
Afganistan je prevažne hornatá púšť s chladnými zimami a horúcimi letami. Voda z topiacieho sa snehu umožňuje pestovanie pšenice a iných obilnín, ovocia, cukrovej repy a cukrovej trstiny. Pestuje sa tu bavlna a to aj pre jedlý olej získavaný z jej semien, chovajú sa ovce a iný dobytok.
Afganské jedlá a spôsob prípravy boli ovplyvnené islamom (šíitmi aj sunnitmi), rôznymi etnickými skupinami v krajine (Paštúni, Tadžici, Balúči, Uzbekovia, Kazaši atď.) a susednými krajinami v strednej Ázii (vrátane Iránu a Indie), ako aj krajinami Ďalekého východu.
Mäsovo-zemiakové taštičky
Toto vyprážané pečivo je podobné čínskym knedličkám wonton. Existujú dva typy: najobľúbenejší je plnený miestnou pažítkou zvanou gandana a ten druhý typ je plnený zemiakovou kašou. Obe sa podávajú pri narodeninách alebo iných rodinných oslavách pri drinkoch. V nižšie uvedenom recepte je použité máso, môžeme ho vynechať, ale v tom prípade je potrebné použiť 3 šálky zemiakovej kaše. Najlepšie chutia ak sa podávajú ihneď, ale dobré su aj chladené.
-
- 1 1/2 ČL soli
- 1/2 lyžičky kajenského korenia (voliteľné)
- 2 lyžice nasekaného čerstvého koriandra
- 4 jarné cibuľky, nasekané len ich zelené časti
- 1 šálka zemiakovej kaše
- olej
- 450g mletého hovädzieho mäsa
- 1/2 ČL čierneho korenia
- 1/2 ČL mletého koriandra
- 1 balenie štvorcových obalov wonton (viete si ich ľahko pripraviť podľa návodu na internete napr. TU)
Do zemiakovej kaše pridáme 1/2 lyžičky soli, kajenské korenie (podľa chuti), koriander a zelenú cibuľku, dobre premiešame.
Na panvici ohrejeme pri strednej teplote 2 lyžičky oleja.
Hovädzie mäso s korením, soľou a mletým koriandrom opražíme do hneda.
Hotové mäso zmiešame so zemiakovou kašou a necháme vychladnúť.
Do pripravených wonton obalov vložíme lyžicu plnky.
Taštičky vytvarujeme tak, že okraje wonton cesta najprv trochu navlhčíme, štvorec zložíme do trojuholníka, okraje cez seba preskladáme a poriadne zatlačíme aby plnka nevytekala. Rukou trochu taštičku sploštíme.
Na panvici rozohrejeme olej a v jednotlivých dávkach osmažíme boulanee z oboch strán do hneda, ale tak, aby sa jednotlivé taštičky navzájom nedotýkali.
Podávame s horúcim mätovým čajom.
Chcete viac ?
Stačí kliknúť na odkaz a 128-stranový 1.diel knihy VARÍME BEZ HRANÍC môžete mať za 0,99 €…