Travelista Špeciál MEXIKO
Už 4. novembra Špeciál MEXIKO v spolupráci s partnerom Exciting Travel Holidays z Mexika.
Prihláste sa k odberu časopisu ZADARMO aby Vám nič neušlo. Formulár nájdete dole v lište …
Grécka kuchyňa skvele definuje charakter Grékov. Je pôžitkárska, uvoľnená a prispôsobená pre rodinné či priateľské spoločné stretnutia. Vďaka svojej ľahkosti, pestrosti a stredomorským chutiam sa práve táto gastronómia stala jednou z najobľúbenejších na svete.
Ak vás dovolenka v Grécku láka pre jeho krásne pláže, čisté more a siahodlhú históriu, verte, že miestne pokrmy sa stanú ďalším dôvodom, prečo sa na tunajšie ostrovy vracať. O musake, gyrose, výborných tzatzikách alebo mäse souvlaki, ste už asi počuli. My vám ale prezradíme, aké tradičné pokrmy a nápoje na jednotlivých ostrovoch ochutnať, v prípade, že sa vaša dovolenka pri mori bude odohrávať na Kréte, Rhodose, Lefkade, Kefalónii či Santorini. Schválne, či ich poznáte.
Pokiaľ si potrpíte na zdravý životný štýl, zamierte na Krétu. Práve Kréťania pripravujú najzdravšiu gastronómiu nielen na gréckych ostrovoch, ale v celom Stredomorí. To jej však vôbec neuberá na atraktivite. Je ovplyvnená talianskymi, tureckými a arabskými chuťami a často je tak špecifická, že niektoré z jedál môžete ochutnať výlučne iba tu na Kréte.
Základným pravidlom je navštevovať taverny a reštaurácie, kde sa stravujú miestni. Potom máte istotu, že spoznáte, čím je krétska kuchyňa výnimočná. Väčšina jedálničkov sa skladá zo zeleniny, ovocia, olív, syru feta, morských plodov a ovčieho mäsa. To určite vyskúšajte. Gréci sú v jeho príprave majstri. Vynechať by ste ale nemali ani „dolmades“ – vínne listy plnené mletým mäsom a „dakos“, kusy krétskeho chleba podobného našim sucharom, ktorý sa namáča do olivového oleja a posype sa paradajkami, syrom a oreganom.
Okrem jedla stojí za vyskúšanie aj nápoj, ktorý má na ostrove tisícročnú tradíciu. Víno. Prospieva mu tunajšia ideálna vlhkosť, čisté ovzdušie a 300 slnečných dní v roku. Pri objednávaní červeného vína sa pýtajte po tradičnej odrode Kotsifali a Mandilari, pri bielom potom po odrode Vilana.
Vzhľadom k tomu, že Santorini je veľmi turisticky vyhľadávanou lokalitou, je dobré sa pripraviť na to, že aj tunajšie ceny nielen v reštauráciách budú o niečo vyššie ako v iných častiach Grécka. Či už sa na ostrov vypravíte na celú dovolenku alebo len na jednodenný výlet, spoznať Santorini aj z hľadiska chutí je veľký zážitok.
Za pravdepodobne najslávnejšej jedlo sa dá na Santorini považovať „Fava“. Smotanové žlté hráškové pyré pokvapkané olivovým olejom, citrónom a posypané kaparami alebo cibuľkou. Ak niektorá zelenina na gréckych ostrovoch naozaj vyniká svojou chuťou a rozmanitosťou, potom sú to paradajky. A vo vyprážanej variante a kombinácií s bylinkami, cibuľou, mätou a paprikou tvoria nezameniteľnú santorinsku dobrotu. Túžite túto pochúťku vyskúšať? Až sa tu ocitnete, pozerajte sa po „ntomatokeftedes“.
Nielenže je Kefalónia najväčší z Iónskych ostrovov, opradený mnohými vzácnymi úkazmi, k akým patrí napríklad červený piesok na pláži Xi, skala Kounopetra pohybujúca sa rytmicky s morom alebo hlboké skalné útvary, v ktorých mizne morská voda. Ostrov patrí svojimi tradičnými pokrmami k vyhláseným. Na svoje si tak prídu nielen lovci záhad, ale aj gurmánskych zážitkov.
K obľúbeným miestnym jedlám patria prosté, avšak skvelé zemiaky „aliada“ plnené treskou a cesnakom. Na chuť vám príde vyhlásená polievka „bourbourelia“ pripravovaná zo šošovice cíceru a červených fazúľ. To všetko v kombinácii s gréckym triom – olivový olej, citrón, soľ. Ak by vám v niektorej z taverien s výhľadom na more zostalo ešte miesto na dezert, neváhajte si objednať sladkosť z pražených mandlí zvanú „mandolato“, alebo „komfeto“, ktorý sa skladá z bieleho nugátu a mandličiek.
Rhodska kuchyňa je podobná tej klasickej po celom Grécku. Aj tu však narazíte na niekoľko miestnych špecialít. K tým najvýznamnejším patrí grilované či pečené jahňacie mäso, ďalej „rizogalo“, čo je sladký ryžový puding so škoricou a citrónom, a v neposlednom rade tiež plody mora. Je dobré mať na pamäti, že rybolov je okolo ostrova slabší, preto je potrebné počítať s vyššími cenami za ryby. Odchádzať však z tejto oblasti bez ochutnávky chobotnice, kreviet alebo pražmy by bola veľká škoda.
Ak počas teplého letného večera dostanete chuť na osviežujúci pohárik bieleho, vyberte si Lindos. A ak sa vaše cestovanie uberá smerom k poznávaniu vinárskych oblastí a koštovániu menej známych, avšak veľmi kvalitných vín, nevynechajte návštevu ostrova Samos.
Milovníkom rýb a morských plodov môžeme Lefkadu odporučiť všetkými desiatimi. Najmä potom južnú časť ostrova a dedinku Sivota, kde vďaka fungujúcemu prístavu ochutnáte čerstvé delikatesy vytiahnuté priamo z mora. Ikonickou miestnou dobrotou je rybacia polievka. Návštevníci si tu obľúbili tiež taniere poskladané z varených a grilovaných rýb, čierneho ostrieža vareného vo vlastnej šťave alebo pečeného úhora s oreganom.
Pokrm, ktorý inde než na Lefkade neochutnáte, je „bakaliaros skordalia“ – malé vyprážané kúsky tresky v korenenom cestíčku podávané s cesnakovou omáčkou. Pokiaľ ide o sladké, tak tu jasne prevažuje obľuba džemov. Nájdete tu citrusové príchute, ale aj marmelády z jabĺk, hrozna či fíg. Skutočnú pochúťku potom miestni vidia v melónovom džeme, ktorý aj v bežnom gréckom obchode zoženiete len ťažko, nieto ešte v rámci menu v niektorom z hotelov. Aj z tohto dôvodu je dôležité pri výbere dovolenky starostlivo zvážiť, do akej miery prispôsobíte svoje stravovanie hotelovým podmienkam.
All inclusive programy často ponúkajú medzinárodnú kuchyňu, ktorá bude miestnym tavernám a gréckej atmosfére a chutiam veľmi vzdialená. Pobyty bez stravy bývajú často lacnejšie a umožňujú každému spoznať, ako chutí morský úlovok dňa, víno pestované na vulkanickej pôde alebo už spomínaný melónový džem. Nech už vyberiete akúkoľvek z variant dovolenky, ktoré sú každý rok v ponuke, ochutnať miestne chute môžete tak či onak. A to nielen v Grécku, ale aj v ďalších atraktívnych destináciách.
Juraj | 12 septembra, 2024
Juraj | 9 septembra, 2024
Juraj | 9 apríla, 2024
Juraj | 27 februára, 2024
Juraj | 7 augusta, 2023
Juraj | 6 augusta, 2023
Juraj | 14 júna, 2023
Juraj | 12 júna, 2023
Cookie | Dĺžka trvania | Popis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Už 4. novembra Špeciál MEXIKO v spolupráci s partnerom Exciting Travel Holidays z Mexika.
Prihláste sa k odberu časopisu ZADARMO aby Vám nič neušlo. Formulár nájdete dole v lište …