Olivy
sú jednou z najstarších a najcennejších poľnohospodárskych plodín, ktoré ľudstvo pozná už tisícročia. Boli symbolom mieru a pokoja, a zároveň sa stali nenahraditeľnou súčasťou stredomorskej kuchyne. V tejto sérii článkov vám nielenže odhalíme, prečo by mali olivy zaujímať miesto na vašom tanieri, ale aj to, ako ich správne vyberať a na čo si dať pozor pri ich nákupe.
Vedeli ste, že…
…každá oliva je doslova „kombinovaným prípravkom“ plným polynenasýtených mastných kyselín, vitamínov a stopových prvkov? Také množstvo drahocenných látok ako majú olivy nájdete iba v semenách, jadrách a klíčkoch. Z minerálnych látok sú v nich prítomné sodík, vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo, z vitamínov cenné liposolubilné vitamíny A, E, K, ale tiež vitamíny zo skupiny B vrátane B9, kyseliny listovej. V rámci prevencie sú významné flavonoidy, antokyaníny, steroly a polyfenoly.