Olivy a olivový olej

Avatar Juraj | 10 februára, 2025

Úvodom...

Olivy a olivový olej sú zázraky prírody s bohatou históriou a výnimočnými benefitmi, ale zároveň aj obete najrozšírenejších podvodov v špekulatívnom svete obchodu.

Olivy

sú jednou z najstarších a najcennejších poľnohospodárskych plodín, ktoré ľudstvo pozná už tisícročia. Boli symbolom mieru a pokoja, a zároveň sa stali nenahraditeľnou súčasťou stredomorskej kuchyne. V tejto sérii článkov vám nielenže odhalíme, prečo by mali olivy zaujímať miesto na vašom tanieri, ale aj to, ako ich správne vyberať a na čo si dať pozor pri ich nákupe.

Vedeli ste, že…

…každá oliva je doslova „kombinovaným prípravkom“ plným polynenasýtených mastných kyselín, vitamínov a stopových prvkov? Také množstvo drahocenných látok ako majú olivy nájdete iba v semenách, jadrách a klíčkoch. Z minerálnych látok sú v nich prítomné sodík, vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo, z vitamínov cenné liposolubilné vitamíny A, E, K, ale tiež vitamíny zo skupiny B vrátane B9, kyseliny listovej. V rámci prevencie sú významné flavonoidy, antokyaníny, steroly a polyfenoly.

https://www.extravirginoil.sk/

Odhaduje sa, že na celom svete existuje viac ako 700 rôznych kultivarov olív, pričom každý má svoje jedinečné vlastnosti. Niektoré sú určené najmä na lisovanie olivového oleja, iné na konzumáciu ako plody. Zaujímavé je, že zelené a čierne olivy nie sú rôzne odrody, ale len plody v rôznych štádiách zrelosti. Zelené olivy sa zbierajú skôr, keď sú ešte nedozreté, zatiaľ čo čierne (fialové) olivy sú plne zrelé. Tento rozdiel ovplyvňuje nielen ich farbu, ale aj chuť a textúru.

A čo ponuka olív na pultoch obchodov?

Na prvý pohľad sa líšia cenou, no za tou sa skrýva množstvo faktorov – spôsob spracovania, použitá odroda, typ hnojív, spôsob zberu a podobne. Dnes sa zameriame na najlacnejšie spracovanie, o tých kvalitnejších sa dočítate v ďalších článkoch.

https://www.extravirginoil.sk/

Jedným z najbežnejších spôsobov spracovania lacných hypermarketových olív je použitie lúhu sodného na odstránenie ich prirodzenej horkosti. Lúh sodný je silná chemikália, ktorá zabezpečuje rýchly a efektívny proces. Pokiaľ sú olivy po tomto procese dôkladne premyté a neutralizované, nemali by obsahovať žiadne zvyšky lúhu a mali by byť bezpečné na konzumáciu.

Na druhej strane, tradičné metódy spracovania olív zachovávajú viac živín a prinášajú autentickú chuť. Tento proces však trvá dlhšie, často aj niekoľko mesiacov, čo sa odráža na vyššej cene.

Ktoré olivy sú teda lepšie?

To závisí od vašich preferencií. Uprednostňujete rýchlosť, dostupnosť a nízku cenu? Alebo si radšej doprajete autentický chuťový zážitok a vyššiu kvalitu?

V nasledujúcich článkoch vám priblížime rôzne spôsoby spracovania olív a pomôžeme vám s výberom toho najlepšieho pre vás.

Toto je len začiatok našej olivovej série – pripravte sa na množstvo zaujímavých informácií a objavovanie bohatstva, ale aj nástrah, ktoré olivy a olivový olej prinášajú!

https://www.extravirginoil.sk/

Travelista ©2025


Travelista ©2025


Magazín náročného
cestovateľa
Každý mesiac priamo
do Vašej schránky
vďaka partnerom
ZADARMO !
PRIHLÁSIŤ!